BRIEF

Lees hieronder de brief zoals die is verstuurd naar de burgemeester van Hoorn.

Geachte burgemeester Nieuwenburg, 

Hoorn is een prachtige stad met een rijke geschiedenis. Helaas is de hoge prijs van deze rijkdom niet goed zichtbaar. 

Binnenkort ontvangt u waarschijnlijk post van mensen die trots zijn op de stad. Samen zullen we u vragen om ook de zwarte bladzijden in de geschiedenis van de stad te vertellen. Middels deze brief informeren we u graag over het doel van dit manifest.  

Zoals u zelf wellicht al weet, heeft de welvaart die Hoorn kende in de ‘Gouden Eeuw’ een keerzijde. De handel die zorgde voor welvaart ging vaak gepaard met slavernij, onderdrukking, en moord.  

Gelukkig is er steeds meer te vinden over de keerzijde van de Hoornse welvaart. In het West-Fries museum wordt bijvoorbeeld het verhaal van Tabo Jansz, of Adriaan de Bruin, gedeeld. Ook op de website ikhouvanhoorn.nl is het een en ander te lezen over slavernij, en onderdrukking van en moord op mensen van verschillende diaspora in de ‘Gouden Eeuw’. Daarnaast paste de gemeente al de tekst op het omstreden standbeeld van Jan Pieterszoon Coen aan. Hoorn erkent de geschiedenis en dat is de eerste stap. 

Er valt echter nog veel meer winst te behalen. De stad pronkt met de slogan ‘Stad van de Gouden Eeuw’. Het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen staat nog steeds in het hart van ons stadscentrum. De genocide op Banda wordt niet expliciet benoemd. Als een politicus bloemen komt leggen bij het beeld, spreekt de gemeente zich hier niet tegen uit. Het lijkt alsof Hoorn geen antiracistisch standpunt in durft te nemen. Daarmee mist de stad de kans om de geschiedenis in te zetten als middel voor bewustwording.  

We denken dat Hoorn klaar is voor de volgende stap. We willen verder dan erkenning. De geschiedenis moet zichtbaar worden. Dit betekent dat we ons verhaal niet alleen vertellen aan wie het wilt weten, maar aan iedereen die de stad bezoekt. Informatie over onze geschiedenis moet actief worden aangeboden, bijvoorbeeld tijdens stadswandelingen, in onderwijsprogramma’s en bij bezienswaardigheden. Hoorn kan zo verantwoordelijkheid nemen voor verleden, heden én toekomst. 

We hoeven dit gelukkig niet alleen te doen. Er zijn veel initiatieven die bruikbare informatie bieden als handvatten voor hervorming. We hebben alvast een aantal bronnen verzameld op www.dezwartebladzijden.nl. Ook zijn er genoeg (diverse) historici die de historische context helder kunnen formuleren.  

Als u vragen hebt over de actie, of hulp zoekt bij de volgende stap, neem dan gerust contact met ons op. We wensen u veel succes. Geef ons nóg een reden om trots te zijn op Hoorn. 

We willen graag dat Hoorn het hele verhaal vertelt, ook de zwarte bladzijden 

Met vriendelijke groet, 

Juliët Beuken & Miriam Groot 
Initiatiefnemers van ‘De Zwarte Bladzijden’ 
www.dezwartebladzijden.nl