Hier vind je een overzicht van de veelgestelde vragen over De Zwarte Bladzijden.
Zwarte bladzijden zijn dingen waar we eigenlijk niet trots op zijn. Die zwarte bladzijden laat je waarschijnlijk liever niet aan iedereen zien. Wij delen in ieder geval ook liever niet alles wat we fout doen op sociale media...
In Hoorn zijn zwarte bladzijden de geschiedenis van slavernij, onderdrukking en moord. Deze geschiedenis wordt weinig gedeeld, waardoor we een incompleet beeld hebben van onze stad.
We willen daarom meer van die zwarte bladzijden laten zien. Een verzameling van voorbeelden van zwarte bladzijden vind je hier.
Je kunt bijdragen door een kaart naar de burgemeester te sturen. Wij hebben de kaart al voor je gemaakt. Je hoeft er alleen nog maar je naam onder te zetten en hem in de brievenbus te doen.
Ook kun je een kaart per mail sturen naar de burgemeester. De uitgebreide instructies voor beide opties vind je hier.
Je kunt ook bijdragen door ons manifest te delen met jouw familie, vrienden, kennissen of via sociale media.
'De Zwarte Bladzijden' is natuurlijk van iedereen die eraan meedoet, want met zijn tweeën haal je weinig uit. Dat is het idee waarmee wij, Miriam Groot en Juliët Beuken, zijn begonnen. We zijn niet aangesloten bij andere initiatieven. We hebben contact met anderen die zich - op uiteenlopende manieren - hard maken voor een anti-racistisch Hoorn, maar we zijn zelfstandig.
Dus... Even voorstellen dan maar? We zijn beiden opgegroeid in West-Friesland (in Spanbroek en Hoorn) en hoewel we nu onder de rivier wonen (in Eindhoven en Maastricht) zit Hoorn diep in ons hart. We komen er vaak en graag om onze familie en vrienden te zien en om te genieten van het schitterende centrum.
De discussie rondom de geschiedenis van Hoorn en hoe hiermee wordt omgegaan door verschillende partijen, raakte ons diep. We hebben hier veel over gepraat, maar kwamen eigenlijk vooral tot de conclusie dat we weinig weten over de stad. Ons manifest is niet alleen een oproep aan de gemeente Hoorn, maar ook een oproep aan onszelf.
Samen leren over het verleden, samen werken aan de toekomst.
Wat een goede vraag! Het antwoord is... Nee!
De zwarte bladzijden in ons manifest gaan over mensen van verschillende diaspora, mensen die overal vandaan komen. In de 'Gouden Eeuw' werden namelijk mensen van over de hele wereld tot slaaf gemaakt (bijvoorbeeld Molukse mensen en mensen uit voormalig Nederlands Indië). Ook degenen die slavernij initieerden, maken deel uit van de zwarte bladzijden.
Vergeten we iets? Mail ons gerust op dezwartebladzijden@gmail.com. Alle feedback is wel.com.
Nee, absoluut niet. Het gaat hier om het aanvullen van de beschikbare informatie, niet om het weghalen van informatie over de successen van (bijvoorbeeld) de VOC of Hoorn als stad. We hebben het niet over verbannen van informatie, maar juist het uitbreiden ervan.
Hoewel we hier natuurlijk een mening over hebben, is het standbeeld niet de focus van ons manifest. Onafhankelijk van waar een standbeeld te zien is, moet de geschiedenis erachter verteld worden. Dat is waar we ons voor inzetten.